De ce este ciocolata belgiana atat de speciala si unica? Ingredientele folosite in procesul de fabricatie constituie determina deosebirea de restul specialitatilor.
Cu siguranta si provenienta si tipul boabelor de cacao isi spun cuvantul in privinta aromei deosebite a produsului finit. Dar, secretul prin care ciocolata belgiana isi mentine savoarea pura de cacao este faptul ca grasimea folosita la prepararea ciocolatei este 100% unt de cacao pur. Nu se adauga niciun alt fel de grasime.
Ingredientele de baza in prepararea ciocolatei belgiene sunt masa de cacao, zaharul din trestie de zahar si unutul de cacao, in cantitati variate. In plus, procesul de productie contribuie foarte mulr la calitatea ciocolatei belgiene. Procesul este unul traditional, chiar artizanal, nu industrial. Succesul este garantat de talentul producatorului si, de cele mai multe ori, de retetele secrete transmise din generatie in generatie.
Ciocolata belgiana – ingredient esential al pralinelor Luado Chocolate
Luado Chocolate foloseste in procesul de productie ingrediente furnizate de Callebaut si Belcolade – cei mai mari producatori de ciocolata din Blegia. Pralinele de ciocolata belgiana Luado Chocolate au o gama variata de umpluturi. De la ganache, gianduja, pasta de praline, martipan, fondant si pana la pasta de ciocolata aromatizata cu diverse lichioruri. In plus, acestea contin si bucatele crocante de nuci sau biscuiti frantuzesti si fructe confiate. Apoi, sunt invelite in ciocolata alba, cu lapte ori neagra. Imaginatia si simturile sunt stimulate mai intai de formele unice ale pralinelor, si apoi de aromele deosebite.
Procesul de preparare folosit de Luado Chocolate este unul artizanal. Manopera apartine unui ciocolatier desavarsit, specializat in Belgia. Metoda de productie este una limitata ceea ce asigura prospetimea continua a produselor Luado Chocolate.
Istoria ciocolatei in Belgia
Istoria inceperii consumului de ciocolata in Belgia a inceput printr-o intamplare petrecuta in 1697. Heinrich Escher, primarul orasului Zürich din Elvetia, a gustat ciocolata in timpul vizitei sale la Bruxelles. Atat de incantat a fost de aceasta bautura, incat a luat cateva mostre de ciocolata cu el in Elevetia.
La acel moment nu si-a imaginat ca acest fapt va contribui la transformarea Elvetiei in tara cu cel mai mare consum de ciocolata. De-a lungul timpului modul in care era consumata ciocolata s-a schimbat.
Hans Solane, in 1689, a folosit lapte in loc de apa la prepararea bauturii de ciocolata.
Apoi, in 1828, Casparus van Houten a revolutionat modalitatea de extragere, prin presare, a untului de cacao din boabele de cacao. In modul acesta, el a pus bazele producerii ciocolatei in forma solida.
In 1840, compania Berwarts din Belgia a produs primele tablete de ciocolata solida.
In 1857, Jean Neuhaus deschide primul magazin de dulciuri in care vindea si ciocolata amaruie in forma solida de tablete.
Ciocolata belgiana a devenit tot mai apreciata in randul consumatorilor din Belgia, dar productia la scara larga a inceput tocmai in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Datorita colonizarii statului african Congo, Belgia a reusit sa aiba acces la productia directa a boabelor de cacao. Productia si consumul de ciocolata au crescut o data cu industrializarea procesarii boabelor de cacao. De altfel, in anul 1910 in Belgia lucrau 2200 de persoane in industria ciocolatei, ca in cativa ani apoi, in 1937, numarul sa creasca la 6180.