Ardeii iuti si scara Scoville

Ardeii iuti provin toti din familia de plante Capsicum , dar intre ei exista diferente sesizabile. Iutimea ardeilor vine de la un produs chimic alcaloid numit Capsaicina,care este de mai multe tipuri, si face ca aceasta sa fie diferita in functie de tipul de ardei.

Scara Scoville este masuratoarea de iutime a ardeilor sau a altor alimente picante, exprimata in unitati Scoville. Scara este denumita astfel dupa creatorul sau, farmacistul american Wilbur Scoville.

Practic, metoda farmacistului consta in : extragerea unei anumite cantitati de extract de alcool din uleiul de capsaicina produs de ardeiul iute uscat; dupa care o solutie din zahar si apa se adauga treptat pana cand iutimea este aproape insesizabila de catre degustator, iar gradul de dilutie reprezinta masura de pe scara Scoville.
Astfel, ardeiul gras, care nu contine capsaicina, are un scor Scoville zero unitati (fara iutime), iar ardeii Habanero si Naga, au un scor de mai mult de 200.000 de unitati, ce ii catalogheaza ca fiind cei mai iuti ardei.

Iti facem o lista a noua soiuri de ardei iuti si a secretelor lor .

Ardeii iuti de impart in doua categorii : foarte iuti si potriviti de iuti.
Cand ii achizitionezi cauta ardeii cu coaja neatinsa si codita inca verde. La prima vedere este dificil de ghicit cat de iuti sunt , dar striatiile lor constituie un indiciu,la fel ca si marimea. Un ardei mai mare,asadar mai copt, va fi mult mai iute decat un ardei mai mic. Pe langa aspect mai trebuie stiut si secretul fiecarui tip de ardei iute in parte.

Ardeii iuti rosii

Ardeiul iute de Cayenne este considerat un condiment exotic la noi si se gaseste , cel mai des, in forma de pudra de ardei iute sau piperul cayenne, facut din ardei si semintele uscate. Acesta are un gust iute intepator.

Ardeiul iute Anaheim copt capata culoarea portocaliu-roscat , dar se poate consuma si in starea lor verde.
Cu o coaja groasa el este potrivit pentru copt sau gatit pentru ca isi pastreaza textura si nu se rupe usor.
Cel mai des este uscat si se foloseste in pudra de chili.

Ardeiul iute Scotch Bonnet este un ingredient principal in preparatele traditionale jamaicane si nu poate fi inlocuit cu niciun alt tip de ardei iute pentru ca are un gust specific aparte. Chiar daca este unul dintre cei mai iuti ardei , adaugat in tocanite sau orez se poate simti si o nota dulce in aroma lui.

 

Ardeii iuti galbeni

Ardeiul Thai chili este caracteristic bucatariei asiatice unde este consumat si in stare cruda, dar si tocati adaugati in sosul de peste, in salata de mango sau in curry.

 

Ardeiul Habanero este cel mai iute ardei din lume. Acesta creste in America de Sud si are o nota florala ce-l face ideal de adaugat in salsa si marinada. Pe scara Scoville , ardeiul Habanero are intre 100.000 si 350.000 de unitati, in timp ce ardeiul iute italian, peperoncini, are doar intre 100 si 900 unitati.

 

Ardeiul Fatalii are origini africane. Este aproape la fel de iute ca si ardeiul Habanero, dar se diferentiaza prin aroma citrica mai puternica. Cu o coaja subtire el este potrivit pentru salsa, sosuri fierbinti sau uscat si macinat in forma de pudra.

Ardeii iuti verzi

Ardeiul Thai chili in forma sa mai putin coapta si mai putin iute.

Ardeiul Serrano este un tip de ardei iute originar din Mexic. Acesta are aceeasi textura ca un jalapeno. Gust, insa, este unul mult mai iute. In Mexic este consumat si crud,dar si copt, perfect pentru cei neantrenati ce vor sa experimenteze iuteala ardeilor.

Ardeiul Poblano este tot de origine din Mexic. Acesta este ingredientul cheie in preparatul „chile rellenos”- ardei umpluti cu carne si prajiti pane. De asemenea, el este folosi in diverse retete de sosuri iuti.

Ardeii iuti comuni

Ardeiul Jalapeno creste in Spania si Mexic si face un deliciu in bucataria acestor tari.
Cu o textura carnoasa ce seamana cu cea a ardeilor grasi, acesta poate fi umplut, prajit sau adaugat in salate si alte mancaruri.

Striatiile de pe ardei indica varsta si iuteala lor. Cu cat striatiile sunt mai dese si mai multe , cu atat acestia sunt mai iuti. Ardeii iti trebuie manevrati cu grija atunci cand sunt curatati si taiati. Capsaicina pe care o contin se absoarbe foarte usor in piele si se resimte imediat o senzatie de usturime.

Un truc ar fi folosirea manusilor sau inmuierea mainilor in putin ulei. Daca se intampla sa gusti prea mult ardei iute, „fierbinteala” nu se stinge cu apa sau bere. Acestea intensifica mai mult senzatia de usturime!  Cel mai indicat este sa tii langa tine un pahar cu lapte sau iaurt.

Lasă un răspuns